Eerste Heilige Communie

De Eerste Heilige Communie is binnen het Rooms-katholieke geloof een ritueel om rondom het zevende levensjaar te doen. De kinderen worden op school of binnen een kerkclubje voorbereid op de communie door middel van het volgen van catecheselessen. De betekenis van de eerste heilige communie is dat het kind een stap verder gaat binnen het Rooms-katholieke geloof en vanaf nu mag deelnemen aan het avondmaal. Het is de tweede initiatie binnen het Rooms-katholieke geloof (de doop is de eerste).

Communiekaartjes

Voorafgaand aan de communie krijgen de genodigden een communiekaartje. Deze kaartjes kunnen via Internet besteld worden en vaak ook zelf gemaakt worden, bijvoorbeeld een fotokaart. Ook kan er na afloop een bedankkaartje worden gestuurd als herinnering aan deze feestdag. Op deze kaart kan dan een foto worden geplaatst van de communicant in haar mooie jurk of zijn mooie pak.

Feestdag

Het doen van de communie is bovenal een feestdag waarbij familie en vrienden van de kinderen meegaan naar de kerk en daarna nog wat gaan drinken bij het kind thuis. Kinderen bereiden zich lange tijd voor op deze dag en zijn tijdens deze dag zeer feestelijk gekleed. Meisjes hebben veelal prachtige witte jurken aan, met tule en strikken. Jongens hebben vaak een kostuum aan met stropjasje. Als u gaat shoppen op internet dan komt u de meest prachtige jurken en kostuums tegen. Hoe Zuidelijker de cultuur, hoe uitbundiger dit feest wordt gevierd en hoe mooier de kleding is.

Kortom: de Eerste Heilige Communie is een speciale gebeurtenis binnen de Rooms-katholieke Kerk en is een echte feestdag.

Laat wat van je horen

*